Oprichter Maarten Karres

I Fiati is door Maarten Karres opgericht in 1996 en hij was gedurende 17 jaar artistiek leider van dit ensemble. In mei 2013 is hij bij zijn afscheid benoemd tot ere-dirigent.

Maarten Karres studeerde bij Jaap Stotijn en Heinz Holliger. Op 17 jarige leeftijd maakte hij al een tournee als hoboïst en slagwerker met het Spaanse Danspaar Susana y José door Europa. Hij verkreeg als hoboïst bekendheid doordat hij deel uitmaakte van het Danzi-quintet, het Radio Blazersensemble en het Schönbergensemble.
In 1976 volgde zijn benoeming als docent aan het Rotterdams Conservatorium.
Als solist trad hij op in binnen- en buitenland.
Met Gert Oost, orgel en Herre-Jan Stegenga, cello bracht hij een CD uit met werken van Haagsche componisten.
Met de pianiste Ariane Karres vormde hij al jaren een duo en dat niet alleen op het muzikale vlak. Bij Erasmus Music Productions maakten zij een CD met muziek van Nederlandse componisten en ter gelegenheid van het Röntgen jaar een CD met werken voor hobo en piano van Julius Röntgen bij het label Ars Produktion. Zij traden regelmatig op in Nederland, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Tsjechië en maakten tweemaal een tournee naar Maleisië en Brunei.
Hun programma’s kenmerkten zich door een bepaald thema, waarbij verbindende teksten een extra dimensie toevoegen aan de muziek.